Thursday, February 10, 2011

.... tak mahal pon...

ditulis oleh farah pada 3:39 AM
Reactions: 
2 comments
salam...

masa umur ku 17 tahun (tak silaplh) di mana aku dapat mengumpul duit aku sendiri walaupun duit-duit tue datang daripada mak aku sendiri..
sehinga aku dapat membeli sebuah buku ..terasa sangat best
bila dapat beli dengan duit sendiri ...buku tu tak der lah mahal sangat...
buku tue tak lah besar sangat..hanya sebesar tapak tangan aku nie jer...
aku jaga buku tue baik2...sebab kan aku sayang buku tue aku baca dia setiap hari..
tak pernah habis untuk membaca nya...kadang2 ulang lagi walaupon dah habis ...
aku letak dy kat tempat yang special ...khas untuk dy...


tapi ...
aku tak pernah nak paham makna isi kandungan nyer....
terasa cam ...oh kudusnya diri nie...
padahal aku belajar jer bahasa tue...

tapi ...
tak pernah nak paham...mungkin aku tak hbs belajar lagi dan aku perlu belajar lagi...
dan aku tak praktik kan ...

sekarang..

aku..masih letak buku tue kat tempat yang special..
tapi...
aku dah jarang membaca nyer...
klo lah buku tue ada perasaan aku rasa buku tu dah ngajuk ngan aku nie..
sampai hati aku buat buku tue cam tue...
terasa bersalah...kesian buku tue...
aku tak tau cam ner aku boleh mengabaikan buku tue...
oh tidak...
bukan nya aku tak ada masa ..entah lah aku pon tak tahu kenapa???

TAK NAK....

AKU TAK NAK ABAIKAN BUKU TUE...
aku sayang buku tue...

KINI...
aku ingin menjaga buku tue kembali ...ingin membaca nya slalo...
aku harap aku buat apa yg aku tulis ni..
kerana buku nie lah yang akan menenangkan hati kita dan mendekatkan
kita dengan maha PENCIPTA.....

SAYANGI LAH AL-QURAN iaitu kalam Allah

Sebagai orang Islam, kita dipertanggungjawabkan beberapa perkara ke atas Quran, antaranya:

1. Memelihara dan menjaga kesucian Quran supaya tidak tercemar ataupun dicemar, dihina ataupun dipermain-
mainkan dan sebagainya.
2. Mempercayainya sebagai kitab Allah yang suci dan qadim.
3. Mempelajari dengan membaca dan memahami segala isi kandungannya.
4. Menghayati dan beramal dengannya secara keseluruhan dalam aspek kehidupan.


 


layakkah aku untuk menulis begini....         

         

Tuesday, February 8, 2011

AKU NAK CARI PENGGANTI..

ditulis oleh farah pada 1:12 AM
Reactions: 
0 comments
salam

tiba2 aku rasa cam nak cerita psal aku ngan dy kat cnie... boleh kn.???

first time aku jumpa dy masa aku kat matrik..
nie pon mak aku yg atur..
aku bukannyer tau sangt bab2 nie..
mak aku pon kawan dy yang recommand kan kat mak aku pasal dy..
oh cerita hebat ajer yg keluar daripada mulut kawan mak aku nie pasal dy...
dy 2 lah ...dy nie lah...
malas pula aku nak taip..
tapi paham2 je la...hehehe...
mak aku pon cam restu jer kiter owng kawan...
jadi apa lagi kami pon teruskan jer lah..
dah dapt restu kan..hehehe
tapi mak aku ada gak pesan jgn sampai study terabai..
pandai2 lah jga masa 2...

waktu 1st time jumpa .....
ish2...
hanya ALLAH sahaja yng tahu perasaan aku..
semua perasaan ada....

kini ...
aku dah hmpir 2 tahun ngan dy...

aku rasa semacam jer...
aku dah bosan ngan sikap dy...aku penat  tau x? ..
asyik nak melayan kerenah dy nie..
suma aku buat jadi tergendala ..
Pastu biler dy dah tergendala kan kerja
aku..aku tak tau cam ner nak start balik..
ada satu hari 2...aku 2nggu dy hmpir 30 min..
dy boleh buat dono jer..bukan nak mintak maaf...
aku merajuk bukan nyer dy nak pujuk..
aku perempuan lah oii...
dah lah dy rosak kn mood aku...arggghhhh aku tension...
aku apa lagi baring atas katil , tidur...
klo lah boleh aku nak jer campak dy jauh2...supaya dy faham
perasaan aku...tolong lah faham diriku ini..walaupon sekejap...
jgn sampai aku cari yg baru...aku tak tau ar klo dy sdh ker tak kn????..
tapi yg penting aku
hapy...


AKU NAK CARI PENGGANTI....TOLONG~~~~~~~~~~



tapi .....

aku masih sayng kan DY...macam mana ar perasaan NYER bler berjauhn ngan dy rasanyer..
sayang tok aku melepaskan dy kpd orng len..
baru sekejap dy hilang aku dah risau..tercari-cari dy....tnya kabar dy...
sanggup kah aku mencari penggnti...
tAk nAK!!!!!!!!!!
AKU TAK SANGGUP........
dan aku tak mampu untuk melepaskan nyer....
dy dah bnyak tolong aku...dgr keluhan aku...
kadang2 dy ar tmpat aku bergembira mencari kebahagian...
keseronokan..menghilangkan tension aku...
dengan dy lah aku berdamping...
walau seburuk mana dy...aku tetap sayang kat dy..
klo lah mak aku tahu aku nak cari yang baru...mati aku..


SANGGUPKAH AKU!!!!!!!!!!

macam mana lah aku nak berdamping dgn hari mendatang..
sanGgupkah aku berkongsi dengan orng len...
ADAKAH orng len sanggup berkongsi ngn ku????

SAPA YANG NAK????cuba bg tau...
maybe ada...
tapi ...

OH TIDAK!!!!!

TAK SANGGUP!!!!!

aku rasa aku ada jalan penyelesaian nyer..
aku nak upgrade kan minda dy...supaya dy tak lah menyiksa jiwa dan batin ku..
tapi biler???

persoalan nyer: : 
1) berapa banyk aku nak upgrade kan minda dy???1G?2G?5G???
2) berapa RM aku perlu spend???
3) kat ner korang syor kn aku g upgrade???aku tak nak yg mahal???murah2 sudah2..2it PT pon dah nak hbs...
4) tak lama kan????

Friday, February 4, 2011

hanya kerAnA sIKu....

ditulis oleh farah pada 6:44 PM
Reactions: 
0 comments
salam...

sedang aku asyik menonton tv3 bertajuk CJ7 ...sewaktu iklan... mak aku sedang membuat kn susu untuk adik aku..adikku ( ajim ) sedang bergurau senda dengan adikku ajana...Mereka bergelak ketawa antara satu sama len ...aku pon turut gembira melihat telatah2 adik-adikku...seperti saat yang d nantikan d mana ada gelak ketawa...sungguh indah situasi begini...

       tiba-tiba...

sedang asyik bergurau....ajim hampir terjatuh ke atas ku..aku dengan pantas ingin mempertahankn diriku darpada terhimpap oleh ajim....dengan tidak sengaja aku telah mengeluarkan siku ku untuk men"defend" diriku...sejurus kemudian ajim menangis...ajna memujuk nya...tapi dy tak berhenti menangis..ajna dah cuak...

     ajna : kak ...darah kak...(berpuluh kali dy ungkapkan kata 2)
     akak : aduish apa nak wat nie...
     ajna : jom2...bwak belakang..
     amir : mak kepala adik berdarah...

muka suma masa 2 dah cuak gler...

     mak : adoui aiiii...akak tgok adik 2...( hampir 5 kali mak menyebut nya)
               dah lah malam ...kete rosak plak 2...

aku tak tau nak wat apa....tiba2 blank ...pas 2 aku terus amek ajim ...konon nya nak terlentang kan dy ..supaya darah 2 kurang mengalir...adik aku amir terus amek kain untuk memberhentikn darah....aku pula mengambil minyak gamat...d mana minyak gamat dapt mencantumkan sel2..ajim still nangis...puas kami memujuk...ajim diam jim...t ayah bangun....tapi dy still mengumandangkan lagu dy yang tak sedap 2...uishhh tension...kemudian kami pon menjalankan tugas sebagai doktor express..suma adik beradik ku  menjalnkn tugas masing2...aku. ajna , amir , fitri...aku lah selaku doktor pakar ...hehehehe...mak aku mmg sangt takot tgok darah...MAK2...tanpa melengahkan masa...kami pon...

proses2 nya adalah

1) bersihkan bahagian luka dengan menggunakan air yg bersih. sehingga darah berhenti
2) kemudian sapukan minyak gamat ke bahagian luka tersebut
3) balutkan luka tersebut dengan kain...

berakhir nya rawatan tersebut maka berakhirlah tangisan ajim...kerana dy dapat candu nya...hehehe

Aah lupa nak bagi tau bahagian mana luka tersebut.....hahahaha...bahagian itu adalah bahagian dahi..betol2 kat tgah...macam nandek dah aku tgok...adik aku ada tanda baru...heheeehe...AJIM2...dy nie mmg lah snagt nakal ...mana tak nya wak2 umur 3 tahun tangan dah patah...AJIM2.....


sekadar  gambar hiasan....



  
     p/s : 1) jangan bergurau berlebihan...
            2) tahu lah asas2 Pertolongan cemas...hehehe
            3) jgn tiru aksi d atas...

wasalam.....bye...selamat membaca...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FaRaH SaBHaN Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei